foll0werzz..

Related Posts with Thumbnails

Saturday, March 6, 2010

kalo korang math A1. sile jawap ini.

Ada 3 orang member kamcheng pegi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pegi laa cari resort tempat persantaian dia orang barang semalam... Riki punya riki.... last-last dapat laaa satu resort yg sewanya cuma RM30 satu malam....

Since dia orang ni member kamcheng giler..depa pakat nak sewa satu bilik je & tanpa banyak soal..masing2 keluarkan sorang RM10...kira tong-tong 3 org laaa..... So bila dapat kunci jer...depa tanpa membuang masa terus jer pegi bilik.....

Lepas depa blah pegi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yg laaa ni resort dia tengah buat promotion...so satu bilik cuma RM25 je...

Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan duit tu..si bell boy ni tepikir yg duit belen ada RM5... Mamat tu ada 3 org... camna nak bagi duit tu sama rata kat diaorg..??? Pikir punya pikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan sorang RM1 kat mamat tu... Then belen lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....
Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...so total semua sekali
RM27 + RM2 =RM29

Mana pegi lagi singgit....?????????????

14 ekor semut:

Muhammad Safie said...

ekeke..dulu aku pernah nampak gak cter ni.. cume dah olah sikit je..last sekali mesti kata mana pegi singgit? kekeke

Ery Farieha said...

mcm pnah bace gk. tapi xtau pe jwpnnye.
aku dlu math A1 kot. tp masuk matrik trus C.wakakakak

dhiya said...

naper la ko salah kire jah..

satu bilik RM 25...
tambah 3rgt..
25+3=28..
mamat bell boy amik RM2..
28+2 = 30...
adik aku pon pandai kire

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

ape plak. kalo 9X3 pon logik gak kire cmtuh. nape 25+3 ngn 9X3 bg jawapan yg xsame.

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

9x3 la sb klo nk di ikutkn dorg juz byr 9 ringgit. so ada 3 org. darab la ngn 3. cbe bce betol2.huhu. lntak la

paiz said...

aku dulu math A2, so tak yah jwb soklan nih.. kahkahkah.. heheheh

cEro said...

setuju dgn dhiya,
takleh pkai rm9 sorg sbb diorg byar sewa rm 8.33, bukan rm9..
8.33 + rm1 dr baki = 9.33
jadi sorg short 66.67sen..
66.67 x 3 = rm2 yg dah diguna beli jajan tu..

YuSeNzE - KniGhT said...

Sewa = RM25
Bebudak = RM3
BellBoy = RM2

Jumlah = RM30

Ayat yang last tu gua suka la... ahaha, actly soklan ni penah jadi isu dalam forum "math riddles"... jgn terpedaya dgn ayat2 yang mengaburkan pandangan... ekeke...

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

paiz: xnk jwb xpe..hehe

cero: isk mane bole itu mcm.

yusenze: peh.siap masuk forum math ridle tu..

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...
This comment has been removed by the author.
tkah. said...

bhaha. lawak. (:

SK Geting said...

hahaha - suka ati puak demo la - kawe cikgu bm jo kat skg ni - x reti nok jawab hok tu - sakit palo mmikir

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

tkah: ape yg lawaknye..

SK Geting: patot la..huhu

paraxixth said...

ahh...dah bosan dengan soalan math macam nie. macam soalan pasal kasut tu la.

harga kasut rm 97. pinjam kat A 50. dan B 50. beli kasut. ade baki 3 ringgit. bagi kat A dan B sorang rm 1. so ade baki kat tangan rm 1.

tapi hairannye..hutang kat A dan B ialah 49 + 49 = 98. kat tangan ade rm1 jerk. mana lagi rm 1?